Bőrmegújítás természetesen

Az ekcéma típusai

2017. szeptember 03. - Bormegujitas

Az ekcéma (atópiás dermatitisz) egy általános gyűjtőszó, amit legtöbb esetben a különféle kiütéses bőrproblémákra használsz, használunk. Sokféle ekcéma van, a pici, helyi, viszkető vörös folttól, a kiterjedt nagy összefüggő, felsebesedett területekig. Minden ekcémának jellemzője, hogy elsőként olyan helyen jelenik meg, mint a kar- vagy térdhajlatok, nyak hátsó fele, vagy kézfej.

Némelyik ekcéma csak viszketéssel, némelyik pedig komoly fájdalmakkal is járhat, de nem csak ezért érdemes odafigyelned rá.

mitol-leszel-ekcemas-30-napos-bormegujitas-bodyhoney-natur-kozmetikum-3.jpg

Az ekcéma típusai

Allergiás- vagy kontakt ekcéma:

Ez a dermatitisz leggyakoribb és különleges formája, mert csak bizonyos anyagokkal való érintkezés után jelenik meg bőrödön. Ilyenkor gyulladás alakul ki az adott bőrfelületen és érzékennyé, sokszor súlyosan sebessé válik az adott terület.

Ha érzékeny vagy valamilyen anyagra, akkor azt próbáld kizárni az életedből. Ez nem könnyű, mert a kiváltó anyagok sora hosszú, de érdemes a sort így kezdened:

  • illatanyagok (sajnos egyesével),
  • nikkel,
  • mosószer,
  • tisztítószerek,
  • gyapjú,
  • fűfélék,
  • citrusfélék
  • sminktermékek,
  • hajformázók.

Ha sikerül rájönnöd, mi váltotta ki az ekcémád, akkor általában elegendő kerülnöd az érintkezést az adott anyaggal.

Szeborreás ekcéma:

Ha már elmúltál 40, akkor kicsit fellélegezhetsz. :) A szeborreás ekcéma általában fejbőrön jelentkezik, de jellemző, hogy tovább terjed az arcodra, füledre, nyakra, mellkasra is. A bőröd piros, gyulladt, hámlik. Az orvostudomány szerint ezt az ekcémát gombás fertőzés okozza, ilyenkor nincs más megoldás, mint ennek ellenszerével kezeled és hamar elmúlik.

Babakori szeborreás ekcéma:

Az ekcéma e fajtája a kisbabákat érinti, általában kis területen a bőr vöröses lesz és megvastagodik. Az elváltozás nem okoz viszkető érzést és általában hamar, egy éves korra el is múlik.

Nummularis ekcéma:

Az ekcéma e típusa a lábaidon jelenik meg, kerek, pirosas foltok jelennek meg rajta, ami néha hámlik is. Ha nem kezeled egyre elvastagodnak az érintett bőrterületek és száraz, pikkelyes foltok jelennek meg, melyek egyre sötétebbek lesznek.

Atópiás dermatitisz:

Talán a legvészesebb és legfájdalmasabb ekcématípus. Folyamatosan viszkető-égető érzéssel jár, sokszor kikaparnád az egész bőrfelületet. Az érintett terület váladékozik, felhasad a bőröd, így a sebek nyitottá válnak és továbbfertőződnek. Ebben az esetben mindenképpen orvosi beavatkozásra van szükséged.

Szeretnéd megfelelően ápolni ekcémás bőröd? Tanuld meg a legfontosabbakat! »

A bejegyzés trackback címe:

https://bormegujitoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr5712801002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása